onsdag 27 augusti 2014

Löpteknik

Running Finland hade löpteknikträning med Björn Stenvik igår, på Drumsö idrottsplan, på en tartanbana med texturen av radergummi. Björn hävdade att jag sprang bakåtlutat, med överkroppsrotation och med passiva knän, och det hade jag ju kunnat räkna ut med röven och en krita, eftersom det är så mitt löpsteg sett ut sedan femtonårsåldern. Ändå, varje gång man hör det så bättrar man sig lite grann. Det gör så oerhört mycket att ha någon som påpekar och påminner om vad man kan förbättra, även om man egentligen vet det själv.

Dessutom är det alltid lika kul att hänga med på Running Finlands träningar. Det är kanske (nu ska jag uttrycka mig snällt, för jag vet ju att vissa medlemmar läser bloggen) inte alla som har kroppskoordinationen av Jane Fonda, eller Mo Farahs rapphet i steget, men det finns en vansinnigt skön stämning där, en vilja att lära sig, att förbättra sig, och att samtidigt ha kul. Dessutom är det så vidunderligt skönt att kunna lyssna, snacka, interagera, gnabbas, skoja och slänga käft på svenska. Så avspänt. Och en sak jag är helt säker på, är att om man vill bli bättre på något, så måste man kunna göra det avspänt.



Speaking of which, yoga. Med tanke på att jag uppenbarligen (läs den kursiverade texten i början på detta inlägg) behöver stärka upp magmuskulatur, höftböjare och skuldror, så kanske det inte var så dumt att öva lite krigarposer, stående hundar och huvudstående idag. Jag har haft ett väldigt splittrat förhållande till yogaskolor (jag är rädd för hippies på ungefär samma sätt som andra är rädda för spöken, proud to be an okie from Muskogee, och så vidare), och hade mycket hellre gått på yogaklasser på gym, om det inte vore för att jag har väldigt dåliga erfarenheter av Unisports yogaklasser. (Fysiken i Göteborg däremot kan jag verkligen rekommendera). Men jag har nog mognat lite i min inställning till yogaflum också. Dagens insikt är nämligen följande:



Om en lärare säger att man ska förankra era fötter så att deras energi rotar sig i jorden, och lyft era hjärtan med all sin energi upp mot himmelen, så kan man förstås skratta åt att det är ett gräsligt bildspråk, och tycka att de fysiska rörelserna som man ska göra har mycket litet att göra med den metafysik som bildspråket signalerar. Eller också kan man se det som en instruktion till en övning som använder ett bildspråk för att abstrahera vissa krångliga moment (vilka muskler som ska spännas, vilka kroppsdelar som leder rörelsen), och fullständigt ignorera metafysiken. Och då kan man kanske till och med ta med sig de kladdiga aforismerna när man ska gå ut och möta världen, utan att låtsas att de har något med rörlighets- och balansträning att göra. Kanske.

Ellerähjagvetente.

söndag 24 augusti 2014

18 Augusti - 24 Augusti

Må:  Hot rocket yoga

Ti:  Korta backar, 12km (4km tempo)

On:  Snabbdistans + korta backar, 16km (8km tempo)

To Fm: Distans, 11km
To Em: Distans, 7km

Fr: Vila

Lö: Snabbdistans, 14km (10km tempo)

Sö Fm: Distans, 26km
Sö Em: Yin Yoga

Total: 86km (22km tempo) + 2 alt.

Första målet, flera kilometer än kilogram, avklarat.

torsdag 21 augusti 2014

Grisar trivs i skyfall

Förra veckan beskrev jag tydligen 4x2000 + 4x200 på bana som ett grispass. Ha! Jag skrattar mig själv och min naivitet i ansiktet*: Ha! Ha!

Riktiga grispass springer man naturligtvis i backe, med många upprepningar, i grisigt väder, och med massa mjölksyra. Att det skulle bjudas på sådant i spader** på onsdagen, kunde jag ju inte veta när jag lade in tjugo korta backar på tisdagen.

Start vid Månsas urnlund, vid botten av gångbron över Britasvägen, precis där gruset blir till asfalt. Mål hundranittio meter längre upp i backen, där asfalten blir grus. En sträckning jag är riktigt nöjd med, som ger 90 meter svagt uppför (utan syra), 40 meter svagt nerför (där det gäller att hålla farten utan att slå sönder lårmusklerna) och 60 meter brant uppför (med syra så det bara stinker om det). Alla tjugo repetitionerna på 42-43 sekunder.



Efter fem repetitioner började det plötsligt regna.Det regnade och regnade. Efter två till kom åskan. Två backar senare föll regnet så att man inte såg slutet av backen om man inte hade vindrutetorkare på linserna. "Regn regn regn, var ska vi få hägn". Alls ingenstans, för EN HÖGSBOIT GER SIG ALDRIG. Alla intervaller ska genomföras enligt plan, sedan får man jogga hem, och klä av sig redan i trädgården för att inte de genomsura kläderna ska blöta ner golvet. Skorna får ställa sig i skamvrån, just jämte bastuaggregatet.

Och så onsdag då. Det regnar under uppvärmningen så hårt att Akis beryktat evighetslånga löpskolningsrutin kortas ner till tio minuter. Sedan tjugo minuters snabbdistans och SEDAN femton korta backar. Det fina med att ligga i klunga och springa korta intervaller är att det är mycket mer okej att variera farten. Vissa intervaller låg jag just i rygg på Mikko (åtminstone 30 sekunder av 40), andra lade jag mig mitt i klungan och tassade, de sista fem får jag konsekvent stryk av de snabbaste tjejerna. Tröjorna var så blöta att de satt som klister på kroppen, likaså överdragskläderna (och min telefon blev så blöt att den fick återhämta sig i en rispåse för andra gången på mindre än en månad). Faktum är att jag blev så nedkyld att jag fick ringa Camppu och be med ynklig röst om att bli upplockad med bil från Djurgårdens sportplan. Och efteråt fick ännu ett par skor ställa sig i skamvrån (och jag fick en stout i bastun). MEN JAG GAV MIG INTE! Och vi fick i alla fall se en fin regnbåge.



*förslagsvis genom att hålla upp en s.k. skrattspegel c:a 40 centimeter framför fejset.

**även i hjärter, ruter, klöver och sang.

måndag 18 augusti 2014

11 Augusti - 17 Augusti

Må:  Backdistans, 13km (3km tempo)

Ti:  Vila

On:  Långa intervaller på bana, 14km (9km tempo)

To:  Vila

Fr:  Snabbdistans, 17km (5km tempo)

Lö:  Distans, 11km

Sö Fm: Distans, 25km
Sö Em: Yin yoga

Total: 80 km (17 km tempo) + 1 alt.

Helsinki City Marathon

Jag var och tittade på Helsinki City Marathon i lördags. Nej, det är inte lika välarrangerat som Stockholm, inte lika stort heller, och publiken håller inte alls lika hög klass. Men löparna ser lika stolta, glada, trötta, plågade, lätta, kantiga ut, och det är väl ändå det som är viktigast. Min kamera är fortfarande ur funktion, så ni får inga bilder än, men jag stod nära banans högsta punkt, på Paciusgatan strax söder om Stockholmsgatan, i en dryg halvtimme och bara njöt. Framför allt var jag där för att heja på Kati, Chris, Tillmann och Matteo, men varenda motionär och elitlöpare som jag såg kämpa sig uppför den där backen gav mig kraft. Inte för att jag någonsin har tänkt starta som fyratimmarsmotionär i ett marathon, men för att man ser att vi är samma människor i grunden, med samma stolthet över vad våra kroppar klarar av.

Jag tröttnade lite på min egen röst efter ett tag: "Hyvältä näyttää, hyvä pojat, hela vägen upp, bit i nu, lyhyt matka ylhälle vaan, jaksaa vaan, heja pojkar o flickor, det ser bra ut, hyvältä näyttää...", men jag hoppas att det gladde någon.

Sedan mötte jag upp med Camppu på Esplanaden, för lunch och löpare som tjugo kilometer senare såg ÄNNU tröttare ut. Och nu kan jag gå ut och möta världen.

fredag 15 augusti 2014

Att upprepa sig

Det finns två motstridiga attityder till löpning, och jag omfattar dem båda två. Man kan älska löpning för att det är så fritt, du kan börja var du vill, sluta var du vill, se nya saker på dina pass och låta tankarna flyga dit de känner för. Man kan också älska löpning för att det är så absolut, så obarmhärtigt mätbart, att man kan göra exakt samma pass två gånger efter varandra och få siffror som talar om ifall du har blivit bättre eller sämre. Det finns en fara i att göra så för ofta, men just nu behöver jag rent mentalt få kvitton på att jag faktiskt utvecklas, och därför har jag sprungit exakt samma tre kvalitetspass den här veckan som förra.

Måndag: Min närmaste motionsslinga är tretusingen i Britas. Mellan 1700 och 2200 meter ungefär, har den en lång, skön, lagom flack utförslöpa, som jag springer backintervaller i baklänges. Alltså, 500 meter uppför i en fart så att mjölksyran kommer efter 450 ungefär, inte tidigare. Jogg tillbaka ner för backen, och på't igen. Vill man ha ett hårt backpass kan man köra tio repetitioner, men jag tycker att sådana pass sliter mer än de ger, och därför kör jag hellre sex repetitioner i slutet på ett vanligt distanspass, med ordentlig löpskolning innan.

6x500 meter backe (3min joggvila).
Förra veckan: 1:58-2:01. Denna vecka: 1:56-2:01.

Onsdag: En klassiker i genren grispass. I Högsbo älskade vi grispass, vi sprang fartlekar i snöglopp, hinderintervaller i sand, 5x10min-intervaller, och hade den självironiska gimmicken "Högsboiter - lite tuffare, lite hårdare". Jag får erkänna att jag har mjuknat i min attityd, och nu kan se att en repetition mindre, några pulsslag lägre ofta kan förhöja träningseffekten, men ibland blir man nostalgisk och känner för att ge sig ut och kötta på bana. Närmare bestämt den underbara grusbanan i Britas. På vintern vikarierar den som skridskobana, och därför är den alltid gropig och jävlig på våren, men nu är den perfekt. Lagom mjuk, alldeles jämn, och oftast folktom. Naturligtvis körde jag en 10 minuters löpskolningsrutin först, vi är väl inga barbarer.

4x2000m (2min ståvila) + 4x200m (1,5min joggvila).
Förra veckan: långa 7:43-8:03, korta 34-35. Denna vecka: långa 7:48-7:52, korta 35-36.

Fredag: Vikfemman, finurligt döpt så eftersom den går i Vik och är fem kilometer lång, ligger precis lagom långt bort hemifrån (6km) för en någorlunda lång uppvärming och en äckligt lång nedjogg. Fint småkuperad motionsslinga på ganska mjukt underlag. Dessutom springer man förbi kor.

5km.
Förra veckan: 19:21. Denna vecka 19:01.

Om vi för ett ögonblick ignorerar hur alldeles vidrigt dåliga tider det är, så får man ändå säga att det är en ganska bra utvecklingskurva på bara en vecka. Förtroendeinjagande, för att citera min morfar, som ofta var rolig. Jag kommer nog att fortsätta köra de här måndags- och fredagspassen då och då, och komplettera med vad-nu-klubbträningarna-bjuder-på på onsdagarna. Så blir det.

Ei muuta. Jatkakaa treeniä.

tisdag 12 augusti 2014

Varudeklaration

Hej.

Jag har bloggat förut, senast på Fridkullagatan fram och tillbaka. Medan den bloggen var spretig och osammanhängande, ska den här vara stringent och tydlig: den handlar om löpning. Ja, ibland kan den handla om annat också, om jobbet och huset och resorna, men alltid förankrat i min löparkarriär, i löpning som hobby, i löpning som terapi, och i löpning som idrott.

Målet är att skriva åtminstone en gång i veckan, och en del av inläggen kommer säkert att vara nördiga (kilometerantal, hastigheter, skor), men delar kommer också att vara betraktelser. Kanske till och med bilder.

Låt oss börja från början, varför heter bloggen som den heter? År 2011 sprang jag Stockholm Marathon på 2:39:28 och Lidingöloppet på 1:57:41. År 2012 sprang jag Göteborgsvarvet på 1:14:38. Det är tider som jag är nöjd med, kanske till och med stolt över, men som jag absolut inte trodde skulle bli höjdpunkten på min karriär. Sedan flyttade jag till Finland, förlorade kontakten med mina träningskumpaner, sprang fyra genomusla priolopp på raken (Berlin Marathon 2012, Stockholm Marathon 2013, Lidingöloppet 2013, Frankfurt Marathon 2013), hade problem på jobbet, läkte en muskelbristning, medicinerade mot depression, skaffade hus och fästmö (på samma dag), och drack väl, om inte mer än den genomsnittlige medelålders mannen i det här landet*, så i alla fall mer än vad som är lämpligt för att bli en bra löpare. Plötsligt hade min vikt skenat från 67 kilo till 84 på ett drygt halvår, medan antalet träningspass som genomfördes efter plan under samma period kan räknas på ena handens stortår. Det var dags att göra något.

Träna. Och blogga om träningen. Sedan en dryg månad tillbaka ligger jag ganska konsekvent runt 60-80 kilometer i veckan, en dos som ska ökas så småningom i takt med att jag tål det. Säsongen 2015 ska stå som mitt första prov, då är målet att återigen springa 10000m sub 34, Halvmarathon sub 1:15 och Marathon sub 2:40. På längre sikt ska jag springa ännu snabbare, kanske pressa mig in på en finsk topp-10-årsbästa-lista, och sedan lägga av igen, fast med värdighet den gången.

Tills dess, hoppas att mina texter kan glädja någon, för eftertanke, inspiration eller skadeglädje.

 * Sätt in valfritt fördomsfullt skämt om en finsk man i fleeceväst som spyr över en främlings kavaj på Sverigefärjan efter att ha försökt sjunga "Den glider in i mål igen" i örat på sagde främling.