måndag 29 december 2014

22 December - 28 December


Må: Distans, 11km. 

Ti: Vila.

On: Vila.

To: Skidor, 21km.

Fr: Vila.

Lö fm: Skidor, 6km.
Lö em: Snöskottning.

Sö: Vila.


Totalt: 11km, 27km skidor, 1 alt.


Omstart 2015, som sagt.

söndag 28 december 2014

Istappar

Sälla känner man sig så hård som efter vinterns första istappar-i-skägget-pass, varje säsong.

lördag 27 december 2014

Vinter

Hos mina blivande svärföräldrar i Kokkola finns det, just tvärs över vägen, trehundra meter bort, ett underbart träflisspår, tio kilometer. Det är inte ett underlag man springer på varje dag, så det var med glädje jag packade ner mina more-mile-skor innan vi for till Österbotten för jul. Redan på tåget insåg jag att jag tänkt helt fel - när det är tjugo-trettio centimeter snö så är det förstås skidspår som gäller. Lyckligtvis hade svärfar ett par vallningsfria lagg och pjäxor som han gärna lånade ut. Olyckligtvis är han ungefär femton centimeter kortare än jag, vilket gjorde stavisättningen lite ansträngd. Men sjukt kul var det i alla fall, att glida omkring på platten där borta i Pampas.

Längdskidåkning är en sport jag verkligen älskar - Johan Olssons OS-femmil från i vintras hör fortfarande till de absolut bästa TV-sport-upplevelserna jag haft. Tyvärr suger min teknik rätt hårt, liksom min styrka i skuldror och bröst, så tävlingsåkning är inte aktuellt, men för distansträning 
spelar inte det så stor roll. Jag tänker att det viktigaste så här års är att få upp pulsen under en eller två timmar per dag, sedan spelar det inte så värst stor roll hur. Visst bör man hålla löparmusklerna aktiva, men man bör träna mage rygg och skuldror också, och om man stakar med frånskjut så får även lårmusklerna vara med och leka lite. Och det viktigaste är att ha kul. Inte jämt, inte varje pass, men lite då och då.

Jag tycker inget vidare om klassisk styrketräning. Löpspecifik styrka är ok, helst om man köra den i grupp. Gymmaskiner är nästan outhärdligt, lösa vikter något bättre, men om jag kan hitta alternativa sätt att träna allmänstyrka så tar jag varje chans. Då är det ju himla passande att ha en trädgård där gräset ska klippas (med en oändligt trög handgräsklippare) och snö skottas. Över jul föll det 15-20 centimeter i Helsingfors, och ska man skotta uppfarten till bilen och gångväg brevlåda - ytterdörr - bakdörr - vedtrave - busshållplats så blir det ett par kilo som ska hanteras i bra många repetitioner. Medan jag höll på där i mina egna tankar, insåg jag att 2011, när jag persade på både marathon och 6 timmars, var den senaste vintern som jag körde några större mängder längdskidor, och också den senaste vintern som jag skottade några ansenliga mängder snö. Jag tror det är ett gott tecken.

Nu ser jag fram emot en vinter där jag kan springa distanspass på snöstigar och frusna havsvikar, tempo på löpband och intervaller på inomhusbana. Långpass på söndagar på längdskidor, som jag ska ta mig tid att valla väl. Löpspecifik styrka på fredagkvällar med klubben under Caritas ledning, och snöskottning en eller två gånger i veckan. Det ska bli roligt nästan jämt. Inga priotävlingar innan Göteborgsvarvet i maj, och då ska jag vara något så satans snabb, stark och snygg. Ni ska få se.

måndag 22 december 2014

15 December - 21 December

...och så kom det en förkylning emellan, just när jag hade haft tid att träna riktigt bra, onsdag och framåt. Höh. Omstart tvåtusenfemton.

Må: Vila.

Ti: Distans, 12km.

On: Vila.

To: Vila.

Fr: Vila.

Lö: Vila.

Sö: Vila.


Totalt: 12km.

tisdag 16 december 2014

8 December - 14 December

Lite dött här på bloggen, kan man tycka. Man hade ju kunnat hoppas på att det berodde på att träningen tickade på precis som den skulle och det inte finns något att rapportera om, men istället är det så att jag har varit så upptagen att jag knappast haft tid att springa, än mindre skriva. Förra veckan var både min student och en av mina medförfattare på kortbesök i Zürich, samtidigt som jag hade en deadline för en annan artikel på fredagen, samtidigt som jag skulle hålla föredrag på två olika ämnen måndag-tisdag den här veckan, samtidigt som jag var inbjuden att turista i Basel med Camillas student och hans flickvän i helgen. Resultatet blev faktiskt tre dagar helvila lördag-måndag, vilket på kort sikt förstås är suboptimalt, men jag tror ändå att det är bättre än att stressa med risk för utbrändhet. Nå. Förra veckan var som följer.

Må: Vila.

Ti: Distans, 10km.

On: Intervaller 30x250m, 12km (8km tempo).

To fm: Distans, 12km.
To em: Distans, 12km.

Fr: Intervaller, 4x2000m, 17km (8km tempo).

Lö: Vila.

Sö: Vila.


Totalt: 63km (16km tempo). Nästa vecka blir det bättre.

söndag 7 december 2014

1 December - 7 December

Må: Vila.

Ti: Distans med drag, 10km (1km tempo).

On: Intervaller 8x1000m, 13km (8km tempo).

To: Distans, 8km.

Fr: Intervaller, 3x3000m, 16km (9km tempo).

Lö: Distans, 16km.

Sö: Distans, 21km.


Totalt: 84km (18km tempo). Många berg, sade Bull.

fredag 5 december 2014

30. Kom ihåg

Det går alltid att bli bättre. Det betyder inte att man inte kan vara nöjd.

29. Det var onekligen väldigt roligt när…

...jag äntligen fick betalt för den monumentala träningsvåren som var 2011. Nåt sånt vill jag gärna få uppleva igen, det är det jag tränar för.



28. Hepp! Det här tycker jag alla bör läsa.

Efter den senaste veckans politiska händelser finns det ju massor av artiklar som är både allmänbildande och opinionsbildande, som jag verkligen skulle vilja rekommendera. Men jag tänker vara stoisk och konsekvent: detta ska vara en löparblogg, och då blir svaret detta. Ultralöpning har alltid fascinerat mig, inte när det blir en excercis i eccentrism, men när den blir riktig idrott med riktig löpning, helst i riktig terräng. I den branchen är Western States 100 miles ett av de riktigt stora loppen, och Tony Krupicka en av de riktigt stora ikonerna.

27. Ibland skulle jag vilja…

...vara bättre på att slutföra uppgifter jag tar mig för. Men jag har faktiskt en någorlunda ursäkt för att inte ha hunnit blogga i veckan. Jag var på konferens i Neuchâtel, och hade oändligt tight med tid att hinna förbereda mitt seminarium (som handlade om forskning jag gjorde för flera år sedan, och som jag inte hade helt färskt i minnet). Den tid som lev över, valde jag att ägna åt att springa i de vackra backarna och längs stranden av sjön, istället för att skriva om löpning. Den här veckan har jag förhoppningsvis mer fritid.

24 November - 30 November

Må: Vila.

Ti: Distans, 11km.

On fm: Distans, 9km.
On em: Intervaller 8x1000m, 14km (8km tempo).

To: Distans, 7km.

Fr: Intervaller, 3x3000m, 16km (9km tempo).

Lö: Distans, 8km.

Sö: Distans, 19km.


Totalt: 84km (17km tempo). Många berg har de i Schweiz.