torsdag 29 december 2016

19 December - 25 December

Må: Distans, 26km.

Ti: Distans m skolning och drag, 11km.

On: Skolning + 5*1km intervaller, 10km.

To:  Distans, 19km.

Fr: Distans, 10km.

Lö: 12km snabbdistans @3:57, 17km.

Sö: Distans, 26km.


Tot: 121km (17km tempo) + 20min alt.

Nya Zeeland

Sedan jag började skriva på finska så har bloggandet fått ännu tråkigare struktur än det hade innan, har jag märkt. Nu har jag och Simo gjort lite ändringar i hur vi kommunicerar, vilket gör att jag inte längre skriver veckorapporter, utan istället rapporterar träningsresultaten kontinuerligt i ett gemensamt google dokument. Det gör att anledningen till att publicera veckorapporter på finska här på bloggen har försvunnit, så nu är jag tillbaka på modersmålet.

De senaste fem veckornas träning har varit lite speciella, eftersom de genomförts på andra sidan planeten, när jag var med fru och två kollegor på Nya Zeeland. Jag ska inte rapportera så mycket om resan i sig, men den innehöll besök till alla de fyra största städerna, och en hel del tid i bil där emellan. Löpmässigt är det alltid inspirerande att komma till nya platser, särskilt när de bjuder på fin natur och garanterad barmark i december. Å andra sidan är det alltid lite klumpigt att vara på ett ställe där man inte på förhand vet var man kan träna, och där logistiken inte alltid funkar så smidigt som hemma. (Denna veckas intervaller genomfördes i en fyra kvarter stor park i Auckland, sexton varv på samma slinga.) Får dock säga att nästan alla platser vi besökte, både i städerna och på landsbygden, hade riktigt bra träningsmöjligheter. Det finns ingen allemansrätt, men gott om vägar och stigar som är öppna för allmänheten, och klimatet i december är nästan optimalt för löpning. Om man dessutom kan genomföra några av långpassen i sådana här miljöer, så har man nog inget att klaga på.






Ett annat aber med att vara på resa är kosthållningen. Det blir nästan alltid för mycket god mat och för mycket alkohol - kanske inte på en gång, men utspritt över tid. Självklart inte så att man dricker sig full på en konferensresa, men däremot blir det en eller två öl till middagen så gott som varje kväll. Under de perioder då löpningen har högsta prioritet så går det naturligtvis att undvika dålighetslivet, men så här under den tidiga försäsongen så är det rätt gott att unna sig lite. Varje oregelbundenhet i rutinerna blir också en ursäkt att lätta upp dem, och så får det också vara. Lyckligtvis finns det vissa rutiner som inte är lika lätta att fuska med, nämligen de som strängt bygger på siffror. Alltså har jag genomfört alla mina träningar enligt plan, för annars skulle det synts i bokföringen. Sedan kanske de inte gett den effekt de skulle kunna ha gett om jag hade en striktare mat-och-sov-klocka, men det finns gott om tid att åtgärda det i vår. Efter nyårsafton, som kommer firas hos vänner i Nystad, så ska jag försöka banta bort fem kilo innan tävlingssäsongen. Sedan är allt som det ska.

måndag 19 december 2016

12 December - 18 December

Ma:
Lepo.

Ti:
Pk kevyt (@4:48), 10km.
sis. 4*100m vedot.

Ke:
Hölkkä, 3km.
10min core/reidet.
5*1km/3min (@3:24-3:19-3:28-3:40-3:28).
Hölkkä, 2km.

To:
Pk kevyt, 11km.

Pe:
Hölkkä, 3km.
Vk reipas (@3:58), 12km.
Hölkkä, 3km.

La:
Lepo (vaellus)

Su:
Lepo (vaellus)


Yht: 49km (17km kova) + 10min alt.

Viime viikojen treenien taso on ollut vähän epätasainen. Erityisesti intervallit ovat olleet rankaat, mutta pk ja vk-lenkit ovat menneet ilman ongelmiakaan. En ole juossut intervalleja radalla, eli ei ole ihan selvä miten ajat lasketaan, mutta on ollut hitaampi kuin suunnitellut. (viime viikon kilsat olivat tuulisen rannan pitkin, ja tämän viikon vähän mäkisillä teillä, kaikki mittattu gps-llä.)

Lennän kotiin keskiviikona 28.12 iltapäivällä, ja palaan Suomeen aamulla 29.12, eli ainakin niille päiville kannattaa laittaa vähän kevyemmän ohjelman.

Olin vaelluksessa to-su (yhteensä 71km), ja tein siksi pienen muutoksen juoksuohjelmaan - lyhensin torstain puolipitkis, ja muutin sunnuntain pitkis maanantaihin.

söndag 11 december 2016

5 December - 11 December

Ma:
Lepo.

Ti:
Pk kevyt (@4:41), 12km.
10min core/reidet.
sis. 5*100m vedot.

Ke:
Hölkkä, 4km.
10min core/reidet.
2*(5*1km/1min)/3min (@3:42-3:48).
Hölkkä, 2km.

To:
Pk kevyt (@4:36), 20km.

Pe:
Lepo.

La:
Hölkkä, 3km.
Vk reipas, viimeinen kilsa kova, tuulista (@3:59), 12km.
Hölkkä, 2km.
 
Su:
Pk kevyt, mäkistä (@5:06), 26km.


Yht:
91km (22km kova) + 20min alt.


Pk-lekit menivät kaikki todella hyvin. Kovat lenkit olivat rankkoja, erityisesti keskiviikon intervallit, mutta niitä tehtiin myös kovassa (15m/s) tuulessa. Vähän kipeä oikeassa kantapäässä sunnuntaiaamuna, mutta voltaren autaa.

söndag 4 december 2016

28 November - 4 December

Ma:
Lepo.

Ti aamu:
Pk kevyt (@4:43), 13km.
10min core/reidet.
sis. 5*100m vedot.

Ke:
Hölkkä, 3km.
10min core/reidet.
8*1km/1min, kevyesti mäkistä, (@3:30-3:47).
Hölkkä, 3km.  

To:
Lepo.

Pe: 
Pk kevyt (@4:40), 20km.  

La: 
Hölkkä, 3km.
Vk reipas (@4:04), 12km.
Hölkkä, 2km.

Su:
Pk kevyt, tosi mäkistä (@5:02), 26km.

Yht:
90km (21km kova) + 20min alt.

Hyvät treenit, erityisesti kevyet juoksut. Lauantaina oli suunniteltu juosta joka toinen kilsa kovempi, mutta huomasin aika nopeasti että jalat eivät kestäneet juosta alle 4:00-vauhtilla ollenkaan. Kävimme lauantain aamupäivällä kymmenen kilsan aika rankkaalla vaelluksella, eli ei ihme että vk meni vähän huonosti. Olisi ehkä kannatanut ottaa vähän kevyempi treeni vaelluksen jälkeen, mutta en halunut manipuloida ohjelman liikaa. Seuravn viikon aikataulu on paljon rauhallisempi, jotta onnistuu varmasti tehdä kaikki treenit ohjelman mukaan.