tisdag 21 juli 2015

Säsongsplan och förhållningsregler

Med tolv veckor kvar till sällskapsresan till Bayern, så är det dags att börja fokusera träningen, om inte annat så mentalt. All träning de närmaste tolv veckorna siktar mot att springa så bra som möjligt i München, på förmiddagen den elfte oktober. Därmed inte sagt att jag inte vill göra bra resultat dessförinnan också, och inte heller sagt att det inte händer viktiga saker innan dess.

Det viktigaste som händer de närmaste tolv veckorna är naturligtvis bröllopet i Åboland den 22 augusti, när jag ska byta ringar med Camilla inför hundra gäster. En annan viktig grej är en två veckors forskningsresa till Illinois, Nordamerikas förenta stater, med forskning på IIT och konferenser i Allerton och på Loyola University. Med dessa som ramverk, har jag snickrat ihop följande tävlingsprogram för höstsäsongen 2015.

6.8. Distriktsmästerskap, Karis (5000m).
29.8. Helsinki Midnight Run, Helsingfors (10km).
9.9. Distriktsmästerskap, Helsingfors (10000m).
27.9. Chicago Half Marathon, Chicago (21km).
11.10. München Marathon, München (42km).

Formen är helt okej, men vikten är fortfarande inte där den borde vara. Har fortfarande åtminstone fem kilo kvar till matchvikt, och det är kanske inte helt realistiskt att tappa det på tre månader. Men för att göra mitt bästa, så går jag all in på Dennis, min coach från McGills, förhållningsorder: No alcohol 24 hours before a workout, no alcohol 72 hours before a race. Det är förstås inte alls bara alkohol som påverkar negativt, men det innehåller en hel del kalorier som inte omsätts särskilt väl till muskelfibrer. Dessutom är den här typen av enkla regler bra för att påminna sig om att hålla fokus. En normal träningsvecka med en vilodag blir det alltså en kväll då man kan dricka om man vill, och om det är en fest man absolut vill gå in för på lördagen till exempel, så får man väl helt enkelt ta vilodagen på söndagen då.

Men för att återgå till löpningen alltså: fullt fokus mot München 11 oktober. Första momentet blir att bygga upp snabbhet och muskeltonus, med examen torsdag om två veckor. Parallellt ska volymen ligga konsistent mellan 100-125 km varje vecka, för att hålla i uthålligheten och träningståligheten. Det här ska bli skoj.

4 kommentarer:

 1. Very good plan Ragnar! I will run with you in Distriktsmästerskap, Karis (5000m), Distriktsmästerskap, Helsingfors (10000m) and 11.10. München Marathon, München (42km).

  I think I run my half marathon @jyväskylä 5 weeks before Munchen.

  Let's train well and try to get close 2.40 in Munchen! I think I will not break that 2.40 yet, but if I can make close to it I will be more than satisfied :)

  SvaraRadera
 2. Cool, looking forward! I think that 2:40 is completely realistic for both of us, but only on a perfect day. I'll be very satisfied with 2:45, and if our stars are not aligned in Munich, maybe they are in Berlin 2016.

  I think I'll go marathon-specific after the midnight run, hopefully can get some company for some mentally challenging 15km@3:45 or similar workouts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I'm sure I can can be that "some company", but that 3.45/km sounds way too hard ;)

   couple days ago I manage to do 15km@3.53/km, but that was almost all in session to me :D But maybe there is better condition before Munchen...

   Radera
  2. 3:50-3:55 is maybe more realistic as marathon pace yes, but I like to be a bit offensive in those workouts. Anyway, I'm sure we can find a compromise. Looking forward.

   Radera